Zonneschermen of luifels voegen daadwerkelijk klasse toe!

zonnescherm
 
 
 
 
 
Een zonnescherm, ook wel luifel genoemd is een buitenzonwering die aan de buitenkant van een gevel wordt geplaatst. Het doek is van textiel. Het frame is van een metaal. Het ophalen en neerlaten kan met de hand worden gedaan. Veel makkelijk is het ophalen en neerlaten met een elektromotor.
 
Wat is nu precies een zonnescherm ofwel een luifel?
Het is een scherm en dat zorgt ervoor dat het zonlicht niet binnen kan komen. Het doek kan worden uitgevouwen met behulp van armen. Bij het oprollen verdwijnt het doek in een cassette.

Enkele soorten zonneschermen
Het horizontale zonnescherm kan horizontaal worden uitgeklapt met behulp van knikarmen. U kunt onder een horizontale zonneschermmodel makkelijk lopen en zitten.
De diagonale luifel heeft een veel grotere hellingshoek. Voordeel van deze soort is dat men minder uitval van het doek nodig heeft. Nadelen zijn dat u er niet zo gemakkelijk onder kunt zitten en onder door kunt lopen.
Met een knikarmscherm. Vindt zijn toepassing bij etalages en terrassen. De loopruimte is bij een knikarmscherm zelf in te stellen.
Het uitvalscherm ofwel glijarmscherm. Voor etalages en balkons bijzonder geschikt. De armen zijn windvast. Dat wil zeggen dat minder windgevoelig zijn. Enkele modellen van een uitvalscherm zijn van half gesloten tot geheel gesloten.
Een elektrisch zonnescherm met afstandbediening. Het is een gesloten systeem en er zitten borstels in de cassette die het vuil hierbuiten houden.
Een zonnescherm dat met de hand wordt bediend.
 
zonnescherm
 
Materialen van het FRAME
Het frame van een zonnescherm wordt meestal gemaakt van aluminium. Af en toe wordt staal gebruikt.
 
Materialen van het DOEK
Katoen
was voor lange tijd de meest gebruikte doeksoort. Wordt echter steeds minder gebruikt omdat de vezel gevoelig is voor rotten. Bovendien zijn de kleuren niet UV- bestendig.
Het synthetische vezeldoek dat helemaal in is, is acrylvezel. Geeft duurzame en stralende kleuren.
Helemaal in is polyester. Heeft een prima weerstand tegen scheuren, waterafstotend en slijtvast na een speciale behandeling.

Bedieningssystemen van een zonnescherm ofwel luifel
Voor een kleine luifel is er een trekkoord. Voor de grotere is er de draaistangbediening. En natuurlijk de elektrische bediening voor extra gebruiksgemak. Kan met een schakelaar maar met afstandbediening komt steeds meer in.
 
Onderhoud frame van een zonnescherm ofwel luifel
Regelmatig het frame reinigen met zachte zeep en een spons. Geen agressieve schoonmaakmiddelen gebruiken.
 
luifels

Onderhoud doek van een zonnescherm ofwel luifel
Eens per jaar schoonmaken met een harde droge borstel. Wanneer het doek ernstig is vervuild, dan kan men met een hogedrukreiniger het doek schoonmaken. Dan moet eerst het doek van het frame worden losgemaakt.
 
Onderhoud bedieningssystemen
Bij een elektrisch systeem de motor nooit reinigen met een hogedrukspuit. De motor kan waterschade oplopen.

Kortom
Een zonnescherm of een luifel biedt ruim voldoende bescherming tegen de zon. Daarmee houdt u de warmte buiten en blijft het binnen aangenaam koel. Er zijn genoeg soorten zonneschermen dus er is er altijd wel een bij die voor u de juiste is.
Om een goede indruk te krijgen moet u beslist het internet bezoeken. U zult versteld staan van de schitterende uitvoeringen met de daarbij behorende kleurrijke doeken.
 
zonnescherm