Onderhoud is er niet veel; wel regelmatig doen!

onderhoud parasol
 
 
 
 
 
 
Onderhoud is zeker van belang bij parasols en betekent niet alleen dat uw parasol langer mooi blijft maar ook dathij langer meegaat.
In grote lijnen bestaat de parasol uit het frame en het doek. Het frame is gemaakt van bepaalde materialen, en dat geldt ook voor het doek.

Framematerialen
Onderhoud van aluminium
Dit materiaal heeft een oxidelaagje dat dof kan worden. Deze dofheid kan worden voorkomen door speciale reiniging- en polijstmiddelen. Het gewone schoonmaakwerk moet gebeuren met een niet agressief schoonmaakmiddel. Voor montagewerkzaamheden nooit een ander materiaal gebruiken want dan kan het oxidelaagje beschadigd raken en het aluminium zal gaan roesten.
 
onderhoud parasol
 
Onderhoud van rvs
Om een supermooie glans te krijgen moet er warm water worden gebruikt met citroensap. Bij hardnekkige vlekken dan alleen citroensap gebruiken.
Ook wordt olijfolie gebruikt. Daarna een kwestie van heel goed met een zachte doek uitwrijven.
Een huis- en tuin afwasmiddel werkt ook goed. Puur opbrengen en met een zachte doek uitwrijven.
Uiteraard zijn er diverse andere schoonmaakmiddelen te koop om het rvs in topconditie te houden.
 
Onderhoud van hout
Schoon water, een zachte borstel en zachte zeep. Daarna goed droogwrijven. In principe geen hogedrukreiniger gebruiken. Indien wel deze hogedrukreiniger gebruiken, dan voldoende afstand houden tussen de parasol en de sproeier. U kunt een houtolie nemen om een extra glans te krijgen.
 
Onderhoud van teakhout
U kunt uw teakhout onbehandeld laten. Dan zal het verkleuren naar zilvergrijs. U kunt het teakhout wél behandelen. Dat kan met een speciale olie of met een beschermer. Ook hier geen hogedrukreiniger gebruiken. Twee keer per jaar schoonmaken met warm water en soda of met groene zeep.
 
Onderhoud van riet
Vooral mos en algen kunnen riet aantasten. Er zijn middelen voor om beiden te bestrijden en ook nog eens op een milieuvriendelijke manier. Hoe droger het riet blijft, des te langer zal het meegaan. Geadviseerd wordt om tijdens een bui de parasol onder een dak te zetten.
 
parasolonderhoud
 
Onderhoud van gegalvaniseerd staal
Geen schuurmiddelen en geen agressieve schoonmaakmiddelen gebruiken. Warm water, zachte zeep en een zachte borstel voldoen om dit materiaal schoon te maken en te houden.
 
Doekmaterialen
Onderhoud van canvas
Kan worden gewassen in de wasmachine. Daarna gewoon weer bevestigen aan de parasol.
 
Onderhoud van polyester
Vaak wordt beweerd dat polyester `onderhoudsvrij` is, maar dat is niet helemaal waar! Het kan namelijk ook `rotten` . Om dit te voorkomen wordt aanbevolen het polyester elk jaar te voorzien van een beschermlaag. Dat kan met een spray.
Polyester kan ook gaan verkleuren.
 
Onderhoud van sunbrella
Reiniger met helder water en een zachte borstel. Daarna laten drogen in open lucht. Heeft u toch een hardnekkige vlek, dan onverdund zachte zeep nemen. Om het weer waterafstotend te maken kunt u daarvoor een middel aanschaffen. Verder is deze parasoldoek bijzonder onderhoudsvriendelijk.

Onderhoud van textileen / batyline
Deze stof is bijzonder geschikt als parasoldoek want het is weerbestendig, kleurecht en bijzonder onderhoudsarm. Het enige wat u moet doen is een vloeibare zeep nemen, een spons en warm water. Bij een behoorlijke vervuiling kunt u gebruikmaken van een speciale textileenreiniger.
Na het schoonmaken het doek met veel water afspoelen en laten drogen in open lucht.
 
parasolonderhoud
 
Onderhoud van Olefin van een parasol
Vlekken kunnen worden verwijderd met lauw water en een bleekmiddel. Nooit chemisch laten reinigen want dan kunnen de vezels gaan zwellen door de oplosmiddelen die een stomerij gebruikt.
 
Acryl van een parasol
En dat stelt niet zo veel voor want acryldoek krijgt een behandeling voor vuilbeschermend en waterafstotend. Acryl moet dan ook niet worden gewassen anders gaat deze speciale laag er af. Zitten er toch weervlekken in het doek, dan kunt u die weg krijgen door middel van veel water en een spons. Dus nooit schuurmiddelen, schoonmaakmiddelen en zeepoplossingen gebruiken!
 
Katoen van een parasol
Dit soort doek wordt vaak voorzien van een impregnering om schimmel te voorkomen. Ook katoen zal vuil worden. Het schoonmaken gaat het best met flink warm water en een spons.
Heeft u vogelpoep op uw parasol, dan eerst zoveel mogelijk wegvegen. De achterblijvende rest weghalen met veel lauw water.
 
Tip !
Als u regelmatig uw parasol even schoonmaakt, dan heeft u per schoonmaakbeurt weinig tijd nodig.
 
onderhoud parasol