Parasolonderdelen zijn voet, mast en baleinen met doek

parasol-onderdelen
 
 
 
 
Bij een parasol zijn diverse onderdelen aan te wijzen. Van boven naar beneden gekeken is eerst het parasoldoek aan de beurt. Dit doek wordt ondersteund door parasolbaleinen en die gaan op hun beurt langs de parasolstok of parasolmast.
Om de baleinen en het bijbehorende doek op te kunnen tillen zijn er enkele systemen. Dat kan met behulp van een zwengelsysteem of met behulp van een katrol en touw.
Om te zorgen dat de parasol niet om valt, wordt deze vastgezet in een parasolvoet.

Waarvoor dient het parasoldoek als parasolonderdeel?
Een parasoldoek is er op de eerste plaats om te beschermen tegen de zon en daarmee tegelijk tegen de schadelijke UV- straling. Op de tweede plaats biedt de parasol ook bescherming tegen wind en regen. Sommige parasoldoeken zijn voorzien van een windvang. Een windvang zorgt ervoor dat de parasol niet of moeilijker kan wegwaaien.
Een parasoldoek kan verder voorzien zijn van een ontluchtingskap. Deze kap, die in het midden van het doek zit, zorgt ervoor dat de windbelasting wordt gereduceerd.
Een variant op de ontluchtingskap is een ventiel die er voor zorgt dat de winddruk wordt gereduceerd, en daardoor de warmte kan circuleren.
 
parasolonderdelen
 
Waarvoor dienen de parasolbaleinen als parasolonderdeel?
Baleinen zijn horizontale liggers die de kap dragen van de parasol. Hoe meer baleinen er zitten, des te strakker zal het parasoldoek zijn bevestigd en hoe steviger de totale doekconstructie is.
Balein komt van de baleinwalvis en deze stof bestaat uit keratine. Dat is een materiaal die stijf is maar ook wel elastisch. Werd later gebruikt voor spaken in de parasol. Tegenwoordig worden de baleinen gemaakt van kunststoffen en flexibele metalen maar de naam `baleinen` is helemaal ingeburgerd.
 
Waarvoor dient de parasolstok- of mast als parasolonderdeel?
Het is een geleider. Het laagste gedeelte van de baleinenhouder wordt met het doek naar boven gebracht langs de parasolstok of parasolmast en vastgezet. Zo wordt het doek steeds verder opengeklapt totdat een bepaalde of maximale stand is bereikt.
 
Welke manieren zijn er om de baleinenhouder met het doek naar boven te brengen?
Dat kan ondermeer met een katrol en touw. Met een zwengelsysteem en op de ouderwetse manuele bediening. Modern is de elektrische bediening maar is wel een prijzig systeem.
 
parasolbaleinen
 
Waarvoor dient de parasolvoet als parasolonderdeel?
Deze moet voorkomen dat uw parasol omwaait en daarbij schade kan veroorzaken. Er zijn diverse soorten zoals de vulbare parasolvoet, de metalen, een betonnen parasolvoet, een parasolvoet van graniet, een kunststof parasolvoet en een verrijdbare.
Bovendien kunnen de parasolvoeten ook nog een ronde vorm en een vierkante vorm hebben terwijl er ook nog parasolvoeten bij zijn met zes kanten.
Ook de gewichten van diverse parasolvoeten variŽren. Hoe zwaarder de parasolvoet, des te groter is de parasol. De kleuren van de parasolvoeten zijn grijs, zwart en blauw.
 
parasol-onderdelen