parasolbediening
 
 
 
 
Een parasol moet door één persoon kunnen worden geopend en gesloten. De bediening is een belangrijk onderdeel van de parasol. Er zijn diverse mogelijkheden die op deze pagina worden omschreven.

De oudste, en nog steeds het meest gebruikt, is de manuele bediening. Hierbij gaan de baleinen met het doek omhoog en worden dan vastgezet door middel van een inkeping. Bij het sluiten de inkeping indrukken en de baleinen en het doek gaan weer naar beneden. Is ook de goedkoopste bedieningsmogelijkheid. Vooral te zien aan de rand van buitenzwembaden.
 
 
parasolbediening
 
De elektrische bediening. Open- en sluiten gebeurt door middel van een afstandsbediening. U kunt dus gewoon blijven zitten. De elektrische motor is volledig geļntegreerd. U vindt deze bediening met name bij de duurdere parasols.
 
De meerstandenbediening en dat betekent dat de parasol draaibaar is tot 360 graden.
 
De kantelfuncties zijn bedoeld om de hele dag te beschermen tegen de zon. De parasol kan dus zodanig gekanteld worden dat men constant in de schaduw blijft.
 
parasolbediening
 
Het katrolmechanisme ofwel het ophaalmechanisme bestaat uit een wiel waarover een touw loopt. Aan de ene kant hangt het gewicht van het doek met de baleinen. Aan de andere kant de kracht die men gaat uitoefenen. Men trekt dus naar beneden om het doek omhoog te draaien.
De werking is te vergelijken met een hefboom. Een relatief kleine kracht wordt over een grote afstand omgezet in een relatief grote kracht over een kleine afstand.
 
Open en dicht met het bekende stop en lock systeem. Hierbij wordt de parasol geopend en komt meteen vast te staan. De ingenomen stand blijft omdat de mast met de baleinen worden vastgezet.
 
 
parasolbediening

Het vast- en losdraaien met een klemmoer is een eenvoudige constructie die vooral bij goedkope en kleine parasols van toepassing is. De klemmoer wordt losgedraaid en de stok met het doek en met de baleinen worden naar boven gedrukt. Wanneer de ideale stand is bereikt wordt de klemmoer weer aangedraaid en klemt de stok vast. Niet de beste constructie want de klemmoer kan wel eens gaan loszitten waardoor de stok naar beneden zakt.

Helemaal ingeburgerd is het openen en sluiten van een parasol met het draaihendelsysteem. Wordt toegepast bij muurparasols. Door aan de zwengel te draaien op UIT zal de arm worden verlengd en op deze manier kunt u de parasol in de gewenste stand zetten.
Het inkorten ofwel terughalen van de parasol gebeurt door aan een bol te trekken die onder het draaimechanisme zit. U kunt nu de zwengel weer IN draaien.
 
 
 
 
parasolbediening